Zwaargewichten nieuwe wethouders Muiden

Aanstaande donderdag worden Rob Meerhof en Wimar Jaeger geinstalleerd als wethouder in de gemeente Muiden-Muiderberg. Nadat in de afgelopen weken onder leiding van Elbert Roest door de politieke partijen in Muiden een breedgedragen college-akkoord kon worden bereikt, zijn de twee nieuwe wethouders aangezocht. Voorwaarde daarbij was dat de PvdA en D66 politici van “buiten” kwamen, flinke ervaring meebreachten en een goed politiek netwerk hebben. Dat alles was volgens de formateurs noodzakelijk om voor Muiden-Muiderberg in hoog tempo een aantal problemen op te lossen.  Die oplossingen moeten voor een mogelijke fusie met andere gemeenten tot stand zijn gebracht. Daarnaast is het belangrijk een duidelijke koers voor de toekomst van Muiden-Muiderberg uit te stippelen. Tot slot is het belangrijk de politiek bestuurlijke cultuur transparanter en opener te krijgen. Wimar Jaeger zegt gemotiveerd te zijn deze klus voor het komende jaar op te pakken: “Ik zie het als onze taak om Muiden-Muiderberg in een jaar positief en toekomstgericht klaargestoomd te hebben voor het eventueel opgaan in een nieuw te vormen, grotere gemeente. Daarvoor gaan we met elkaar drie dingen doen:

  1. We gaan samen snel oplossingen vinden voor een aantal hete hangijzers in de gemeente
  2. We gaan met elkaar bepalen hoe de toekomst van Muiden-Muiderberg eruit zou moeten zien.
  3. We gaan zorgen dat we een open en professionele politieke en bestuurscultuur hebben

Het vinden van antwoorden op een aantal belangrijke vraagstukken kan en moet met spoed gebeuren. Want welke mening je ook hebt over de bouw van huizen, een nieuwe haven, de hockey, tunnel of brug, het basisonderwijs, verkeersontsluiting, omgaan met aanpassing van omliggende snelwegen, enz., we weten allemaal dat het beter is de juiste antwoorden te vinden vóór een fusie dan erna. Naast het zoeken naar oplossingen voor een aantal dossiers zoals we dat in de politiek noemen, is het ook heel belangrijk dat we met elkaar een schets van de toekomst van Muiden- Muiderberg maken. Wat willen we in de toekomst zijn? Bijvoorbeeld de toeristische trekpleister van de Randstad, een stil natuurgebeid tussen steden en wegen, een leef en slaapstad in tussen economische kernen of een combinatie of iets anders? Hoe zorgen we ervoor dat alle mooie en sterke kanten van Muiden en Muiderberg in de nieuwe constellatie behouden blijven en de dienstverlenende kant van de gemeente voor de inwoners zichtbaar en vol kwaliteit blijft? De toekomstvisie op Muiden-Muiderberg is geen ambtelijk politiek kwestie alleen, die visie moet voor het belangrijkste deel door de mensen in Muiden en Muiderberg gevormd worden.

Het oplossen van hete hangijzers en het maken van een toekomstvisie vraagt een goede bestuurscultuur. Die cultuur moet vooral open zijn. De bevolking moet erop kunnen rekenen dat politici, zowel de wethouders als de raadsleden samen op een objectieve en transparante manier bespreken hoe we voor Muiden-Muiderberg de beste beslissingen nemen. Wat mij betreft mag dat best een flinke discussie opleveren, maar wel altijd gericht op de oplossing en het resultaat.

Ik verheug me er enorm op!”

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, D66, In de media, Nieuws. Bookmark de permalink.