Ondernemen het hart van vooruitgang: zet ondernemen weer voorop!

Kennis en innovatie gecombineerd met ondernemerschap leidt tot welvaart
Nederland is een land van ondernemen, handel en bedrijvigheid. De gloeilamp uit 1891, het navigatiesysteem uit 2002, het zijn successen ontstaan uit een hoog kennisniveau, super innovatief denken en ondernemend handelen. De politiek en de overheid moeten ondernemen weer voorop zetten en kennis en innovatie stimuleren. Alleen zo gaan we weer vooruit. Alleen zo komen we weer in de kopgroep van meest innovatieve landen.

Met bezuinigen alleen komen we er niet
Een gezonde portemonnee heeft inkomsten nodig. Ons land verdiend het grootste deel van haar inkomsten in het buitenland Wie dat buitenland zo hard nodig heeft moet zich er ook aan willen meten. Daarom nu investeren in een economie die naar buiten gericht is, die de meetlat internationaal legt.

Bundeling en samenwerking van onderzoek en ontwikkeling levert meer op
Het versnipperde onderzoek en innovatiebeleid worden weer gebundeld worden. Specialistische centres of excellence ondergebracht bij universiteiten op basis van heldere keuzes van marktpartijen moeten door de overheid worden gefaciliteerd. Biotechnologisch onderzoek gebundeld in bijvoorbeeld Leiden, de Voedsel en Landbouw Valley in Wageningen, Technologie in Eindhoven, Natuurwetenschap en duurzaamheid in Delft. Gespecialiseerde kenniscentra samen met bedrijven gesteund door de overheid: dan is de “gloeilamp en het navigatiesysteem van het jaar 2050” in zicht.

De arbeidsmarkt moet flexibeler worden
We hebben een arbeidsmarkt nodig, die is gebaseerd op moderne arbeidverhoudingen. Een arbeidsmarkt die kan bewegen om talent te laten groeien en ervaring te waarderen. Werkgevers en werknemers bloeien en groeien meestal samen, dat geeft inspiratie en plezier op het werk. Maar als dat plezier er niet is, moeten we kunnen veranderen. Werknemers in de zekerheid weer makkelijk ergens anders aan de slag te kunnen. Werkgevers zonder een donderwolk van dure bureaucratische rompslomp boven het hoofd.

De overheid moet helpen in plaats van controleren
Afbreken van tegenstrijdige en overbodige regels. Voor mijn bedrijf bouwden we vorig jaar een groot bedrijfspand. Wat van de brandweer niet mag moet van de welstandscommissie en ga zo maar door. Eén gemeenteloket voor alle vragen en vergunningen van ondernemers. Een overheid die bedrijven helpt door te vertellen wat wel kan in plaats van wat niet mag.

Ondernemen is leuk en geeft meer voldoening
In Nederland zijn we soms te veel gericht op onze rechten en wat we horen te krijgen. Ik weet uit eigen ervaring dat het veel fijner is iets zelf bereikt te hebben dan het te hebben gekregen. Een hangmat die jezelf geknoopt hebt ligt immers veel lekkerder dan een die je hebt gekregen.

Ondernemers in de politiek brengen theorie en praktijk weer bij elkaar
D66 zet de arbeidsmarkt en de duurzame economie op de agenda. Op de kandidatenlijst van D66 staan mensen met praktijkervaring, zoals ik. Die mensen hebben oplossings- en resultaatgericht denken in hun vezels. Bestuurders, ambtenaren, consultants en vertegenwoordigers van belangenorganisaties hebben een goede analyse en kunnen briljante oplossingen verzinnen. Praktijkmensen zorgen voor de doorbloeding van die oplossingen. Praktijkmensen kunnen oplossingen uitleggen in de praktijk brengen. Dat brengt mensen bedrijfsleven en de politiek weer dichter bij elkaar.

D66 wil kennis & innovatie, een flexibele arbeidsmarkt en een dienende overheid voorop zetten, om van daaruit ondernemend Nederland inspireren, met visie en ervaring. Optimistisch, oplossings- en resultaatgericht.

Want als Nederland weer ondernemend is, houdt geen economische crisis ons eronder.

Dit bericht is geplaatst in Betrokken bij, D66 Thema Afdeling Media, Over economie, Standpunten. Bookmark de permalink.