Gooi en Eemlander bericht: ‘Wethouder Wimar Jaeger (D66) kandidaat partijbestuur’

De Hilversumse D66-wethouder Wimar Jaeger is kandidaat om voorzitter te worden van het landelijk bestuur van zijn partij.

Samen met twee andere kandidaten strijdt Jaeger voor de prominente plek. Leden van D66 kunnen van 20 september tot 3 oktober stemmen om een nieuwe voorzitter van de vereniging met 29.000 leden te kiezen, op 6 oktober wordt openbaar wie dat in ieder geval voor drie jaar is geworden.

Overigens betekent een eventueel voorzitterschap voor Jaeger niks voor zijn werk als wethouder in Hilversum. „Ik moet wellicht wel stoppen met wat nevenfuncties: het Nederlands Dachau Comité, de businessclub van D66.” Dat betekent dat de D66’er met een flink gevulde agenda te maken kan krijgen. Al zijn de portefeuilles die hij als wethouder heeft minder tijdrovend dan tijdens de vorige collegeperiode, merkt hij op. „Het liefst wil ik het voorzitterschap van de vereniging zelfs voor zes jaar doen, ik krijg er juist bakken energie van.”

Een opstap naar een landelijke politieke carrière is het niet, beweert Jaeger. „Ik heb al eens op de lijst gestaan om Tweede Kamerlid te worden, dat zou ik niet meer doen. Ik vind uitvoeren op lokaal niveau veel interessanter.” Hij hoefde na een aantal telefoontjes van prominente partijleden niet lang na te denken. „Al moest ik wel even met mijn echtgenote overleggen.”

Als Jaeger voorzitter wordt, wil hij de vereniging veranderen. „Er staat wat op het spel. D66 is herrezen uit zijn as, maar de vereniging mag wel wat meer in de samenleving wortelen.” Ook vindt de kandidaat voorzitter dat er een nieuwe generatie klaar moet staan om de huidige groep politici op termijn te kunnen vervangen. „Talenten ontwikkelen, het ledenbestand mag ook best wat diverser zijn.” Er zouden wel wat meer tweede- of derde generatie allochtonen mogen aansluiten, aldus Jaeger. „Dan kunnen we zeker groeien naar 35.000 leden.”

Een derde speerpunt is betere samenwerking tussen verschillende politieke geledingen van D66. „Leden van het Europees Parlement moeten zich bijvoorbeeld inzetten voor belangen van een lokale afdeling en andersom.”

Hoeveel kans de Hilversumse wethouder heeft durft hij niet te zeggen. Onder de concurrenten ook de huidige vice-voorzitter van D66. „Ik ga de komende tijd door het hele land campagne voeren. Ik zou me als voorzitter een soort ceremoniemeester voelen: het feest moet doorgaan.”

Valentijn Bartels

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Nieuws. Bookmark de permalink.