Jack de Vries waande zich even koning David

De relationele escapades van Christendemocraat Jack de Vries geven leerkrachten weer een goede aanleiding om over de bijbel te vertellen.  Het tweede boek van Samuel, verzen 6 en 11, zijn door de voormalige staatssecretaris in een hedendaags jasje gegoten.

Koning Jack vrijt met de schone Melissa, de vrouw van de naar het oorlogsfront uitgestuurde officier. Het Bijbelverhaal eindigt gruwelijker, maar Jack bleek dan ook geen David.

De Vries lapte niet alleen alle regels van zijn ministerie aan zijn militaire laars, hij wees als goede christen ook nog eens op de relevantie van het woord van God. Ik zat, zoals we wel meer doen op vrije dagen, aan het ontbijt de kinderen voor te lezen uit de bijbel. Niet dat wij gelovig zijn, maar als je denkt dat Bijbelkennis overbodig is, weet je niet wat je aan onze christelijke traditie mist.  Kinderen vinden dat saai, maar pappa vindt dat ze toch een beetje christelijke achtergrond moeten hebben. Dat maakt geschiedenis, maatschappelijke kijk, een museum een stuk begrijpelijker. Zo sla ik gisteren ik pagina 190 op van de Ploegsma kinderbijbel. Het is een spannend verhaal, de geschiedenis van David en Bathseba.

David betuigt zijn amoureuze belangstelling, maar “ik ben al getrouwd,” antwoordt Bathseba. “Ach” antwoordde David “Uria is ver weg in de strijd. Hij komt voorlopig niet terug en ik vind je lief.”  God was heel boos nadat David Bathseba ook nog bezwangerd had en opdracht gaf Uria de man van zijn geliefde op het slagveld te laten omkomen. Maar God vergaf David uiteindelijk toch weer. Hopen dat Balkenende Jack ook ooit weer vergeeft.

Bronnen:

Bijbelse verhalen door D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen, Ploegsma BV, 36ste druk 2002

http://www.telegraaf.nl/prive/6703794/__Jack_de_Vries__Melissa_is__manneneter___.html?p=6,1

Dit bericht is geplaatst in Over democratie, Standpunten. Bookmark de permalink.